Alphens.nl: Alphen krijgt een nieuw parcours voor obstacle running: Fort Alpha

Alphenaar Ricardo van den Belt is een obstacle runner in hart en nieren. De relatief nieuwe sport, wat een combinatie is tussen hardlopen en het trotseren van obstakels onderweg, groeit snel in populariteit. Ricardo vond dat Alphen daarom ook toe was aan een eigen parcours en realiseerde daarom Fort Alpha.

In Nederland zijn er steeds meer plekken voor obstacle running, maar in de Randstad ontbrak het nog aan zo’n parcours vol met hindernissen en obstakels. Reden voor Ricardo om dit in Alphen op poten te zetten. In het recreatiegebied Zegersloot wordt momenteel dan ook hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Fort Alpha begin 2021 open kan.

Dat Ricardo de uitgelezen persoon is om dit te realiseren, staat vast. Hij is bezeten van obstacle running en won vorig jaar zelfs het televisieprogramma Helden door de modder VIPS. Ook is hij nauw betrokken bij de Obstacle Run, dat wordt georganiseerd in het weekend van het Zomerspektakel aan het Meer. “De afgelopen jaren is dat evenement uitgegroeid van 900 naar 5.000 deelnemers”, vertelt Ricardo. “Maar we merken dat mensen vaak snel blessures oplopen omdat ze niet goed hebben kunnen trainen.”

Uitbreiding van het sportieve aanbod

Een parcours voor obstacle running realiseren waar volop getraind en geoefend kan worden, is dan ook geen overbodige luxe. Samen met Marloes Verdiesen werkt Ricardo al een aantal jaar aan het plan. Steun van de gemeente kreeg Ricardo ook, in de vorm van een financiële bijdrage. “Het sportieve aanbod in Alphen kunnen we hiermee uitbreiden en versterken. Het wordt een prachtig parcours waar de kracht en het uithoudingsvermogen van de sporter op de proef worden gesteld.”

Ricardo streeft ernaar om uiteindelijk 100 obstakels neer te kunnen zetten. “Er komen ook twee grote houten constructies met hindernissen en obstakels die doen denken aan de Mud Masters en Strong Viking”, vertelt hij enthousiast. “Kinderen kunnen straks zeggen dat ze in plaats van op voetbal of hockey, op obstacle run zitten. Hoe gaaf is dat?”